Noutăţi

1 A fost lansat studiul de piaţă a sectorului de microfinanţare din regiunea transnistreană

Chişinău, 18 iunie - Studiul de piaţă a sectorului de microfinanţare din regiunea transnistreană a fost prezentat astăzi în cadrul unei mese rotunde organizată de Programul PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Pe lângă analiza profundă a situaţiei din domeniul financiar din regiunea transnistreană, studiul mai propune un mecanism de finanţare care ar permite tinerilor antreprenori din regiune să demareze sau să extindă o afacere, să-şi sporească veniturile și să creeze locuri noi de muncă.

1 Market Survey of the Microfinance Sector in the Transnistrian region of Moldova


11 Primul Centru de Dezvoltare a Carierei lansat astăzi la Chisinău

Chișinău, 5 iunie 2013 - Șomerii, emigranții moldoveni reveniți acasă, precum și absolvenții diferitor instituții de învățământ vor beneficia de instruire și asistență în obținerea locurilor de muncă în Republica Moldova. Primul centru de acest gen, din cadrul celor patru planificate, a fost inaugurat astăzi la Chisinău.

Centrul urmează să valorifice metodologia SYSLAB, elaborată de SYSLAB International AS din Norvegia, care este bazată pe o combinație de lucru în echipă, consiliere si formare profesională, promovarea antreprenoriatului și crearea unei rețele de parteneriat între angajatori si potențialii angajați.


11 Câştigătorii competiţiei de granturi pentru societatea civilă au demarat o nouă rundă de proiecte de consolidare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

Chișinău, 27 mai 2013 - S-a dat startul pentru 9 proiecte ale societăţii civile menite să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și să îmbunătățească calitatea vieții lor. Proiectele vor fi implementate în parteneriat de organizațiile neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului selectate în a doua rundă a concursului de granturi pentru societatea civilă, organizat de Programul PNUD-UE "Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii". Proiectele câștigătoare au fost selectate de către Comitetul de Evaluare a Programului PNUD-UE printr-un proces etapizat, transparent şi competitiv, în baza propunerilor prezentate pentru concurs.


11 Încrederea prezentă la Ziua Europei din Tiraspol

Chișinău, 27 mai 2013 - Echipa Programului PNUD-UE "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" a sărbătorit duminică, 26 mai, alături de oamenii din stânga Nistrului, de reprezentanţii Agenţiilor ONU şi corpurilor diplomatice, Ziua Europei la Tiraspol. Cortul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" din Orăşelul European, dislocat pentru o zi în parcul Victoriei din Tiraspol, a fost asaltat de sute de oameni dornici de a afla mai multe detalii cu privire la activităţile susţinute de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Uniunea Europeană (UE) în vederea promovării încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.


11 Remitențele și economiile emigranților moldoveni – opțiuni fezabile pentru valorificarea lor

Chișinău, 23 mai 2013 - Rezultatele Studiului "Identificarea opțiunilor privind valorificarea remitențelor și economiilor emigranților pentru dezvoltarea Republicii Moldova" au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde cu participarea instituțiilor guvernamentale și partenerilor de dezvoltare.

Conform datelor studiului, în ultimii ani Republica Moldova se află în topul țărilor cu cea mai mare contribuție a remitențelor la creșterea economică. Deși nu există o sursă națională care să fi monitorizat în mod continuu veniturile emigranților moldoveni remise în țară, dinamica unor indicatori din balanța de plăți sugerează că, începând cu mijlocul anilor 1990, aceste venituri au crescut în mod continuu, atingând cote maxime în anul 2008, înainte de începutul crizei financiare globale.


11 Ghicitoare: mesaj împotriva homofobiei din partea Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului Citeşte mai mult pe www.egali.md

Chișinău, 17 mai 2013 - 76 de țări incriminează încă relațiile consensuale dintre persoane de același sex și homosexualii, lesbienele, gay, bisexualii și transsexualii peste tot continuă sa sufere atacuri violente și tratament discriminatoriu. În acest video simplu și cu mare impact, de la Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului, persoane din medii diverse pun întrebări directe privitorului pentru a expune natura încălcării drepturilor omului suferite de persoanele LGBT din întreaga lume. Video include apariții ale Secretarului General al ONU și Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului Navi Pillay. Mesajul ONU: drepturile LGBT sunt drepturile omului. Împreună vom construi o lume care este liberă și egal.


11 Încrederea a fost supusă unei cercetări

Chișinău, 10 mai 2013 - A fost "cântărită","măsurată", "definită" şi propusă drept soluţie pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Este vorba de încredere. O cercetare care determină nivelul de încredere între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului a fost efectuată, pentru prima dată în Moldova, de către centrele "Novîi Vek" din Tiraspol şi "Iniţiativa Comunităţii pentru Democratizare şi Conciliere" din Chişinău, cu asistenţa financiară a Programului PNUD-UE "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii". Mai multe detalii despre analiza respectivă aflaţi din interviul cu Elena Bubcova, preşedintele Centrului independent de cercetări analitice "Novîi Vek".


11 Şcoala şi grădiniţa din Ţareuca şi-au instalat sistem de încălzire pe biomasă, alternativ celui pe gaz

Chișinău, 30 aprilie 2013 - Şcoala şi grădiniţa din satul Ţareuca, raionul Rezina, au asigurată securitatea energetică. Ambele instituţii şi-au instalat două centrale termice moderne de ardere a peletelor. De iarna viitoare, cei peste 230 de copii şi angajaţi ai şcolii şi grădiniţei vor avea energie termică din combustibil produs în sat.

Sistemul de încălzire pe biomasă este unul alternativ celui existent pe gaz. "Şcoala şi grădiniţa din sat s-au încălzit din 2005 cu gaz. Creşterea constantă a preţului la gaz ne impunea să reducem din alte cheltuieli necesare ambelor instituţii. Puţinele săptămâni în care am testat noul sistem de încălzire pe biomasă au arătat că economiile pe care le vom face pe sezon de încălzire vor fi de ordinul sutelor de mii de lei", spune Mihail Olari, primarul satului Ţareuca.


11 Primul concert alimentat de energie solară a avut loc în Chişinău

Chișinău, 29 aprilie 2013 - Primul concert alimentat de energie solară în Republica Moldova - "Sun Dă-i Fest" a avut loc duminică, 28 aprilie, în Chişinău.

Sute de oameni şi-au petrecut după amiaza în ritmurile muzicii alimentate de la energia solară. Formaţiile FurioSnails, Whinona Ryderz, Paralela 47, DJ Dawee (SWS, Berlin), Dandies, Laura Bodorin şi Fanfara de Fete de la Holercani au încântat oamenii cu piesele lor energizante.


11 600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe bază de biomasă în condiţii avantajoase

Chișinău, 15 aprilie 2013 - Chişinău, 15 Aprilie 2013 - Peste 600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe biomasă, o parte din cheltuieli fiind rambursate din fonduri europene. Guvernul, cu suportul Proiectului UE-PNUD "Energie şi Biomasă" lansează astăzi un Program de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe bază de biomasă pentru gospodăriile casnice.

Prin lansarea acestui program, tehnologiile moderne pe bază de biomasă devin mai accesibile. Gospodăriile casnice din sate şi orăşele mici vor putea cumpăra cazane de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte, 30% din costuri fiind rambursate din fonduri europene.


11 Încă 8 localităţi din zona de securitate îşi vor renova instituţiile sociale

Chișinău, 12 aprilie 2013 - Opt localităţi din Zona de Securitate îşi vor renova instituţiile sociale datorită asistenţei Programului PNUD-UE "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii". Acestea au fost selectate în cadrul concursului de proiecte de infrastructură socială, runda a doua, desfăşurat de Programul PNUD-UE în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013.

Localităţile Corjova, Molovata Nouă, Cocieri, Sanatăuca, Răscăieţi, Coşniţa, Copanca şi Varniţa au fost selectate de către Comitetul de evaluare a Programului PNUD-UE printr-un proces etapizat, transparent şi competitiv, în baza proiectelor înaintate pentru concurs. În total, la competiţie au participat 52 de localităţi din Zona de Securitate, care au prezentat 68 de propuneri de proiect. Potrivit lui Viorel Albu, managerul componentei Dezvoltare Comunitară a Programului PNUD-UE, proiectele câştigătoare prevăd, în special, renovarea grădiniţelor, şcolilor, centrelor sociale şi de sănătate, reconstrucţia pieţelor comunitare, precum şi reabilitarea reţelelor de aprovizionare cu apă.


11 PNUD oferă suport Republicii Moldova în raportarea cu privire la Convenția ONU împotriva corupției

Chișinău, 10 aprilie 2013 - Centrul Național Anticorupție (CNA) a lansat o auto-evaluare a realizărilor în domeniul anti-corupției, după ce Republica Moldova a aderat la Convenția ONU împotriva corupției (UNCAC) în 2007. Autoevaluarea este un exercițiu de analiză comparativă a modului în care legislația, sistemele, politicile, precum și instituțiile anticorupție din Republica Moldova îndeplinesc cerințele UNCAC. În acest proces vor fi implicate Ministerele Justiției, Finanțelor, Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Parlamentul, dar și reprezentanți ai societății civile și al sectorului privat.

O primă întâlnire care a reunit grupurile de interes a fost organizată pentru a discuta scopul și metodologia acestui exercițiu. Auto-evaluarea în domeniul anticorupție se va concentra pe trei domenii principale ale Convenției: prevenirea - Capitolul II, incriminarea și aplicarea legii - Capitolul III și cooperarea internațională - Capitolul IV.


11 Cu 1 000 de zile pînă la termenul-limită, ONU cheamă la accelerarea acțiunilor pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului

Chișinău, 5 aprilie 2013 - Națiunile Unite și partenerii săi marchează astăzi 1 000 de zile pînă la sfîrșitul anului 2015, termenul-limită pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

"Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului este cea mai reușită inițiativă globală de reducere a sărăciei în istoria omenirii," a spus Secretarul General al ONU Ban Ki-moon. "Obiectivele au contribuit la stabilirea priorităților globale și naționale, mobilizarea acțiunilor și realizarea unor rezultate remarcabile".

Cele opt ODM, limitate în timp, abordează sărăcia și foamea, educația, egalitatea genurilor, mortalitatea copiilor, sănătatea maternă, combaterea SIDA, malariei și altor boli, durabilitatea mediului și parteneriatul global pentru dezvoltare.


Alte noutăţi