PNUD Moldova ajuta locuitorii din Rosieticii Vechi sa obtina acces la apa

Rosieticii Vechi, 14 decembrie 2007 – In aceasta zi in satul Rosieticii Vechi (Floresti) a fost dat in exploatare un nou apeduct cu lungimea de 4.22 km. Acest eveniment se face remarcabil in primul rind prin faptul ca lucrarile de instalare a tevilor apeductului au fost efectuate de insisi locuitorii satului in 3 saptamini, iar munca a fost remunerata de PNUD Moldova prin intermediul Primariei Rosietici. Aceasta remunerare a constituit o compensare partiala a pierderilor provocate de seceta din aceasta vara. Primaria a primit de la PNUD Moldova 20 mii USD, ea insasi contribuind cu 15% din aceasta suma sub forma de materiale pentru apeduct si alte contributii nefinanciare.

La ceremonia de lansare a apeductului au participat persoane oficiale din Guvern, reprezentanti ai conducerii raionului, reprezentanti ai organizatiilor internationale acreditate in Moldova si ai societatii civile, mass-media. „Satul nostru e pe virf de deal si apele freatice sint foarte adinci, la 30-40 de metri – sustine Dina Sarmaniuc, o beneficiara a proiectului de instalare a apeductului. – Apa ne-o aducea o caruta cu cisterna, iar daca nu venea, ne duceam cu caldarile drum lung, cea mai apropiata fintina e la 2 kilometri de casa. Acum, avem apa in robinete, chiar in casa!”

„Succesul proiectului din Rosieticii Vechi l-a asigurat colaborarea strinsa intre administratia publica locala si organizatiile societatii civile din localitate – sustine Primarul Gheorghe Chihai. – Fara ajutorul asociatiei obstesti „Izvoras”, reprezentata de Iulian Rotaru, Vasile Cusnir, Petru Gheorghita, Natalia Ceban, nu stiu daca am fi scos-o la capat”.

Rosieticii Vechi este una din 20 de localitati incluse in „Proiectul Dezvoltare Comunitara” din cadrul Programului de Dezvoltare Locala Integrata (PDLI). Locuitorii tuturor acestor localitati rurale din Moldova au prilejul sa-si compenseze partial pierderile suferite in urma secetei din acest an. Pentru aceasta, primariile identifica una sau mai multe probleme stringente cu care se confrunta localitatea si mobilizeaza locuitorii la munca in folosul comunitatii. Una din conditiile de participare in proiect este incadrarea in munca a circa 100 de locuitori din categoria cea mai vulnerabila din comunitatea respectiva. La lucrarile de instalare a apeductului au participat 97 de familii din Rosieticii Vechi, iar in total  de apeduct vor beneficia peste 2000 oameni din sat.

Primele 11 localitati-beneficiare ale proiectului sint: Alexander Feld (Cahul), Dorotcaia (Dubasari), Cubolta (Singerei), Pirita (Dubasari), Dezghingea (UTA Gagauzia), Hasnasenii Mari (Drochia), Iserlia (Basarabeasca), Ochiul Ros (Anenii Noi), Pereni (Rezina), Rosietici (Floresti), Tvardita (Taraclia). Ele au fost selectate in baza Raportului de evaluare a consecintelor secetei si a pierderilor recoltei de cereale, efectuat de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare in comun cu Organizatia pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si a raportului de categorizare a satelor pe baza indicilor de deprivare, efectuat anual de Ministerul Economiei si Comertului.

„La scara nationala, nu este foarte mult – sustine Mircea Ursu, Coordonatorul Programului de Dezvoltare Locala Integrata / PNUD Moldova – dar cel putin 2000 de oameni vor simti ca cineva le intinde o mina de ajutor la nevoie. Prin acest proiect, PNUD Moldova contribuie in acelasi timp la consolidarea coeziunii sociale prin mobilizarea comunitatii”.

Suportul financiar este oferit de PNUD Moldova, Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (SIDA) si Fundatia Soros-Moldova.

***
Pentru contact: Alexandru Ursul, manager de proiect, tel. 31 11 49; e-mail: alexandru.ursul@undp.org